Pomphouder Theo Wenting mag van de Raad van State nog niet beginnen met de realisatie van een tankstation aan de Oostelijke Randweg in Doetinchem. Buurtbewoners stapten onlangs naar de rechter om de start van de bouw te voorkomen en kregen in een spoedprocedure gelijk. Dat meldt REGIO8.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat het verzoek van de buurtbewoners moet worden toegewezen, om te voorkomen dat er een onomkeerbare situatie ontstaat. “Wenting wil immers direct beginnen met het realiseren van het tankstation en heeft daarvoor inmiddels al een omgevingsvergunning aangevraagd”, zo valt in de uitspraak van de rechter te lezen. De voorzieningenrechter verwacht dat het Doetinchemse college snel op die aanvraag zal beslissen. Tegelijkertijd stelt de voorzieningenrechter vast dat het gaat om een omstreden kwestie, zowel binnen de gemeenteraad als bij de inwoners van Doetinchem, die al vele jaren speelt. “Bij verplaatsing van het huidige tankstation aan de Wijnbergseweg naar de Oostelijke Randweg verdwijnt een risicobron uit de nabijheid van woningen”, aldus de rechter. De gemeenteraad van Doetinchem stemde in maart 2020 tegen de verhuizing van het tankstation na een succesvolle handtekeningenactie van buurtbewoners. Zij vinden dat natuurgebied De Zumpe teveel wordt aangetast als het tankstation verhuist naar de Oostelijke Randweg. Pompeigenaar Wenting stapte daarop naar de Raad van State en kreeg gelijk, waarbij de raad het besluit van de verhuizing beter moest onderbouwen. Afgelopen zomer kwam de kwestie opnieuw in de gemeenteraad en bleek er wel een nipte meerderheid te zijn voor de verhuizing, omdat raadslid Sipke Hubers van mening was veranderd. Tegen dat besluit komen buurtbewoners weer in verweer bij de Raad van State.

De bodemprocedure volgt op een later moment, maar omdat Wenting aangaf direct te willen beginnen met de bouw van het nieuwe tankstation werd door buurtbewoners een spoedprocedure aangevraagd. De pomphouder mag nu pas gaan bouwen als hij in de bodemprocedure van de rechter gelijk krijgt. Gelet op de belangen wil de rechter bevorderen dat de bodemprocedure die buurtbewoners hebben aangespannen binnen afzienbare tijd op de agenda wordt gezet. Wanneer dat moment zal zijn is nog niet duidelijk.

Foto: REGIO8