Theater Amphion in Doetinchem gaat vanaf zondag de komende drie weken volledig dicht naar aanleiding van de coronamaatregelen die vrijdagavond werden afgekondigd. “Het is dramatisch, dit kost ons duizenden euro’s”, zegt directeur Charles Droste tegen Omroep Gelderland. Ze mogen in theorie tot 17.00 uur open blijven, maar dit kan niet uit voor het theater.

De sluiting zit vooral vast op de verplichting van het aanhouden van anderhalve meter. “We kunnen normaal gesproken 860 stoelen verkopen”, vertelt de theaterdirecteur. “Nu nog maar iets meer dan 200 stoelen. Dat kan financieel niet uit voor ons en ook niet voor de artiesten.” Maar ook de zelfgekozen volledige sluiting kost Amphion het nodige. Droste gaat uit van zo’n 10.000 euro netto per maand die ze mislopen: “En de corona als geheel kost Amphion tonnen!”

Ondanks de enorme impact voor het theater heeft Droste ook wel weer begrip voor de maatregelen. “We zullen iets moeten als samenleving”, licht hij toe. “En we kunnen moeilijk verschillende niet-essentiële sectoren sluiten vanaf 17.00 uur en dan denken dat we de theaters buiten schot kunnen houden.”