De nieuwe editie van Um Zellem is uit. Um Zellem heeft weer veel afwisselende artikelen en in dit decembernummer weer met extra veel dialectverhalen. Vanaf 3 december ligt het tijdschrift weer bij de Read Shop in de winkel. Daarnaast is Um Zellem ook bij museum Smedekinck te koop.

Het openingsartikel is deze keer gewijd aan de Zelhemse jongens die meer dan twee eeuwen geleden dienden in het Franse leger. Het was in de tijd dat keizer Napoleon ons land had ingelijfd bij Frankrijk en hij veel soldaten nodig had voor zijn veldtochten. Het gaat in totaal om 21 jongens uit Zelhem, van hen zouden er twaalf hun geboortegrond nooit meer terugzien. Ze vonden een anoniem graf ver van huis, tot in Rusland en Spanje aan toe. Ook na meer dan 200 jaar blijven het bijzondere en aangrijpende verhalen.

Verder wordt aandacht besteedt aan het educatie-aanbod dat museum Smedekinck te bieden heeft, met name voor de schooljeugd. Dat gaat van sokken stoppen en spinnen tot het schrijven met griffel en lei. Niet alleen kijken dus naar oude spullen, in museum Smedekinck is echt wat te beleven. Voor de rubriek Toen en nu duiken we tenslotte het buitengebied van Zelhem in, en dan met name het Vildersveen. Wat ooit een uitgebreid moerasgebied was, is anno 2021 een keurig onderhouden plas. Wel met de grootste populatie boomkikkers in ons land.

Foto: Um Zelhem