De druk op de verpleeghuizen en de thuiszorg in de regio Achterhoek is zo groot, dat zorgorganisaties als Sensire, Azora en Markenheem de zorg afschalen naar het stadium vóór code zwart. Ook code zwart zelf is niet ver weg, waarschuwen in totaal zeven zorgorganisaties aan REGIO8.

Door af te schalen, maken de zorgorganisaties plek voor coronapatiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, maar nog niet zonder zorg naar huis kunnen. Zo heeft het ziekenhuis weer eerder plekken vrij voor nieuwe (corona)patiënten. Het gaat om de organisaties Azora, Buurtzorg, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire. “Het betekent concreet dat bepaalde vormen van niet-medisch noodzakelijke zorg niet of minder worden verleend. In delen van de Achterhoek is daar overigens al sprake van”, stellen de zeven. Het wassen van mensen kan dan bijvoorbeeld minder gedaan worden.

Ook komt er weer een centrale corona-afdeling voor coronapatiënten in De Slingebeek in Gaanderen. Tijdens eerdere golven was hier een zorghotel, maar zo wordt het nu niet. “Dat was een samenwerking waarin alle vormen van zorg rondom corona bij elkaar kwamen. Het mooie wat we nu zien, is dat door alle vaccinaties een heel groot deel van die zorg die daar geleverd werd, niet meer nodig is”, zegt Sensire-woordvoerder Arend Pleysier.

Foto: REGIO8