In de Achterhoek is rond de jaarwisseling voor tienduizenden euro’s schade aangericht aan onder meer straatmeubilair, speeltoestellen en een skatepark. Desondanks spreken de acht gemeenten over het algemeen van een rustige jaarwisseling.

De grootste schadepost in de regio heeft Doetinchem met ruim 56.000 euro, fors hoger dan de 32.000 euro schade van de vorige jaarwisseling. Met name de vernieling van het skatepark en een speetoestel (21.000 euro) en vier ondergrondse afvalcontainers (11.000 euro) zorgt voor een flink kostenplaatje. Doetinchem is met het fors gestegen schadebedrag een uitzondering in de regio. In de overige Achterhoekse gemeenten wordt gesproken over een rustige jaarwisseling zonder opvallende stijgingen in de schadepost. Wel zou er, ondanks het landelijke verbod, meer vuurwerk zijn afgestoken dan vorig jaar. Dit gebeurde naast het carbidschieten dat op honderden plekken in de Achterhoek plaatsvond.

“Een smet op het geheel is wel de zinloze vernieling van een aantal verkeersborden en afval- en hondenpoepbakken”, vindt burgemeester Annette Bronvsoort van Oost Gelre. “Als het lukt de daders te achterhalen, zal de schade worden verhaald.” De schade in haar gemeente bedroeg ongeveer tienduizend euro, vergelijkbaar met andere jaren. In de rest van de Achterhoek wordt eenzelfde beeld geschetst van een stabiele schadepost. In Oude IJsselstreek werden in totaal dertien verkeersborden vernield, evenals vijf afvalbakken. Ook werd een boom afgebroken. Er is volgens de gemeente sprake van iets meer schade dan vorig jaar, inclusief het opnieuw plaatsen van de objecten ruim 4.500 euro.

‘Rustig’

In Montferland verliep de jaarwisseling volgens boa’s ‘rustig, afgezet tegen jaren zonder vuurwerkverbod’. Hoeveel schade er exact is aangericht, is nog niet bekend. In Berkelland (maximaal vijfduizend euro) en Aalten (vijfduizend euro) is de schadepost vergelijkbaar met andere jaren. In zowel Bronckhorst als Winterswijk laten woordvoerders weten dat de schade erg meeviel. In Winterswijk sneuvelden enkele afvalbakken en particuliere objecten, terwijl in Bronckhorst in totaal zes schadegevallen aan verkeersborden en prullenbakken bekend zijn.

Foto: REGIO8 (archief)