Het Volkshuis heeft een feestweek achter de rug. Daarmee vierde ‘de huiskamer van Zutphen’ met medewerkers, gasten en relaties het 125-jarig bestaan. Sjoerd Harmsen van verhuurder Torenstad kwam langs om een bijzonder cadeau te overhandigen: een schilderij (2005) van Kik Zeiler. “Het is een collage van enkele panden van Torenstad, waaronder het Volkshuis”, inclusief kenmerkende “Zutphense torens”, licht Harmsen toe.

Bij het Volkshuis werken steeds zo’n dertig tot veertig cliënten, vaste medewerkers en stagiairs uit het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. De meeste cliënten hebben een verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij het Volkshuis hebben ze een werkplek waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze fouten mogen maken en waar ze vertrouwen krijgen.

“Het pand van het Volkshuis is van ons”, vertelt Harmsen. “Via een subsidie zorgen wij ervoor dat ze daar met niet al te hoge huisvestingslasten kunnen zitten. Dat doen we met een reden: ons vermogen is onder andere in het Zutphense verkregen en daar willen we graag maatschappelijk iets voor terugdoen. Door de lagere huisvestingslasten is het voortbestaan gewaarborgd.” Harmsen is zelf ook graag gast bij het Volkshuis.

Manager Marieke Pelgrum en bestuurslid Jolanda Pierik, van het Volkshuis nam het geschenk tijdens de jubileumweek dankbaar in ontvangst. Die week stond bol van de activiteiten om het 125-jarig bestaan te vieren, met een aangepaste menu met ‘toppers van weleer’ zoals de Zutphense pannenkoek en broodje bal, en een benefietdiner. De opbrengst daarvan is bestemd voor nieuwe kleding voor de brigade in het restaurant en de keuken. Alle gasten kunnen daaraan bijdragen door voor 2,50 euro een puzzelstukje te kopen van een puzzel van 500 stukjes.

© Foto: Het Volkshuis