De vrouwen volleybalteams van Servië en Turkije verblijven tijdens het WK in 2022 in de Achterhoek. Daarnaast hebben nog twee ploegen hun thuisbasis in Bredevoort of Groenlo tijdens het topsportevenement dat deels in Nederland wordt gehouden.

In de Achterhoek zijn volgens REGIO8 Marveld Recreatie (Groenlo) en het Boutique Hotel (Bredevoort) in het najaar van 2022 de thuisbasis van in totaal vier volleybalploegen. Met regerend Wereldkampioen Servië en Turkije (halve finalist EK) zijn twee topteams bekend die in de regio hun thuisbasis hebben. Of ze in Aalten of Groenlo verblijven, is nog niet duidelijk. “Mogelijk dat de twee andere ploegen die naar de Achterhoek komen wat mindere landen zijn die hier misschien maar één week verblijven”, zegt Pascal Kamperman, woordvoerder namens Achterhoek in Beweging, organisator namens de Achterhoekse gemeenten. “Maar dat is geen probleem, want iedereen is hier van harte welkom.”

Nederland organiseert het WK Vrouwenvolleybal in het najaar van 2022 samen met Polen. Dertig Gelderse gemeenten treden daarbij op als gastheer, de zogenaamde ‘Official Team Hosts’. De Topsporthal in Doetinchem is tijdens het WK de trainingsfaciliteit voor meerdere teams, waaronder de vier ploegen die in de Achterhoek verblijven. De wedstrijden tijdens het eindtoernooi vinden niet in de regio plaats. De Nederlandse speelsteden zijn Arnhem, Rotterdam en Apeldoorn.

Achterhoeks Volleybalmasterplan
Het evenement wordt door Achterhoekse gemeenten aangegrepen als katalysator voor het driejarige ‘Achterhoeks Volleybalmasterplan’, vertelt Kamperman, die wijst naar het project ‘Scholder an Scholder’ als voorbeeld: “We willen de samenwerking tussen volleybalverenigingen versterken en het volleyballandschap toekomstbestending maken.” Het masterplan wordt in september gepresenteerd, waarbij volleybalclubs gevraagd wordt om zich erbij aan te sluiten.

‘Wereldwijd aandacht’
In totaal strijden 24 teams volgend jaar om de wereldtitel. “Het helpt ons om het Achterhoeks Volleybalmasterplan een stap verder te brengen”, zegt Kamperman over het belang voor de regio. Daarnaast is hij enthousiast over de topsport die in Nederland te zien zal zijn: “Dit wordt straks zo’n grote happening die wereldwijd aandacht krijgt en waar ook de Achterhoek van kan genieten. Het is uniek en het grootste sportevenement ooit in Gelderland.”

Foto: REGIO8