© Foto: Gemeente Lochem

De consul-generaal van Turkije heeft donderdag een bezoek gebracht aan de gemeente Lochem. De aanleiding van het bezoek is het medeleven dat burgemeester Sebastiaan van ’t Erve toonde, door de Turkse vlag halfstok te hijsen, vlak na de verwoestende aardbeving in Turkije in februari 2023.

“Ik vond dat geweldig, de gemeente had zelf geen Turkse vlag dus hebben wij met het bestuur besloten om onze vlag uit te lenen”, zegt Gökay Akbulut, voorzitter van de Selimiye moskee in Lochem. “Het werd zeer gewaardeerd dat de Turkse vlag halfstok ging.” De consul-generaal van Turkije, Muammer Hakan Cengiz, kwam donderdagmiddag op initiatief van de Selimiye moskee naar het gemeentehuis om burgemeester Van ’t Erve een Turkse vlag cadeau te doen, als dank voor het medeleven dat de Lochemse gemeenschap toonde.

Volgens Akbulut betekende het hijsen van de vlag veel voor de Turkse gemeenschap. “Het was toen sowieso al een hele emotionele tijd voor iedereen vanwege de aardbevingen, tien steden gingen volledig naar de vlakte”, zegt Akbulut. “Het was een fijn gevoel dat de Lochemse gemeenschap respect toonde.” De aardbeving liet ook een indruk achter op de burgemeester van Lochem. “Iedereen schrok van die grote aardbeving, zoveel families in gevaar, ook in onze eigen gemeenschap”, zegt Van ’t Erve. “We zijn samen met zo’n moment van schrik omgegaan door de vlag te hijsen.”

Consul-generaal Muammer Hakan Cengiz heeft de leiding op het Turkse consulaat in Deventer. Een consulaat is, in tegenstelling tot een ambassade, niet verantwoordelijk voor het onderhouden van diplomatieke en politieke relaties. Een consulaat is een verlengstuk van een ambassade en geeft vaak ondersteuning aan ondernemers. Daarnaast zit het consulaat vaak op een andere plek dan de ambassade.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8