De gemeente Bronckhorst werkt minimaal drie jaar mee aan een landelijke proef samen met Wageningen Universiteit. Het doel van de proef is om wet- en regelgeving op te stellen voor het maken van Bokashi van organische restmateriaal uit maaisel en blad.

Vorig jaar werden al twee Bokashi-kuilhopen, van elk 200.000 kilogram, geopend, beoordeeld en uitgereden in de gemeente Bronckhorst. Op 21 en 22 maart opent de gemeente opnieuw twee Bokashi-kuilhopen. Het grootste deel van de Bokashi gaat naar lokale agrarische afnemers. Ook verspreiden ze een deel over plantvakken als bodemverbeteraar. De gemeente houdt in de gaten of de nieuwe planten goed aanslaan, gezond blijven en of er sprake is van minder onkruid. Hierdoor kunnen ze op termijn besparen op de aankoop van planten, bodemverbeteraars, meststoffen en inzet van personeel.

Bokashi is een Japans woord en betekent ‘gefermenteerd organisch materiaal’. Bladafval of bermmaaisel wordt onder lage temperatuur omgezet in een waardevolle bodemverbeteraar. Daardoor blijft de energie en de stikstof in het product en komt er geen CO2 vrij. Het is een waardevol product en het bermmaaisel is geen afval meer.

© Foto: Gemeente Bronckhorst