Jarenlang werd gedacht dat de wilde inheemse taxus in ons land was uitgestorven. In een klein bos bij Winterswijk blijkt de boom toch nog voor te komen. Bioloog en cultuurhistoricus Bert Maes deed de ontdekking toen hij op verzoek van Natuurmonumenten in kaart bracht welke oude inheemse boomsoorten in dit natuurgebied te vinden zijn.

Maes is expert op het gebied van autochtone boomsoorten. Tijdens een inventarisatie in het Buskersbos bij Winterswijk kwam hij tot zijn grote verrassing de inheemse, wilde taxus tegen. “Wij dachten dat die was uitgestorven”, vertelt Maes tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink van Omroep Gelderland. Langs de beek de Slinge bij Winterswijk blijkt de oer-Hollandse taxus zelfs nog op meerdere plekken voor te komen. In de van oorsprong vaak natte bossen heeft de natuur altijd grotendeels haar eigen gang kunnen gaan.

Boswachter André Westendorp is opgetogen over de ontdekking. Hij noemt het Buskersbos een van de mooie pareltjes in Winterswijk. Centraal door het bosperceel slingert de Slinge. In het zogeheten beekbegeleidende bos zijn ook andere zeldzame bomen en struiken te vinden, zoals de fladderiep, mispel en eenstijlige meidoorn.

© Foto: Omroep Gelderland