Inwoners van Doetinchem kunnen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen voor het eerst stemmen op het centraal station. Met de nieuwe stemlocatie hoopt de gemeente meer twijfelaars over de streep te trekken, ook andere gemeenten hebben inmiddels flinke lijsten gepresenteerd.

“Wij weten dat de nabijheid en toegankelijk belangrijk is voor het stemmen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Doetinchem over de keuze om stemmen op het station mogelijk te maken. “Één van de redenen dat mensen gaan stemmen is de laagdrempeligheid van de stemlocaties.” In totaal zijn er in de gemeente Doetinchem 35 locaties ingericht als stemlokaal. Zo kan er onder meer gestemd worden in Buurtkamer Overstegen en bij de speeltuin in de wijk Schöneveld.

Oude IJsselstreek
Inwoners van Oude IJsselstreek kunnen in totaal op 23 locaties stemmen. Enkele in het oog springende locaties zijn de DRU Cultuurfabriek in Ulft en de kantine van voetbalvereniging SDOUC in Ulft. Daarnaast kan er ook gestemd worden in de buurtschapshuizen in Sinderen en Heelweg. Net als voorgaande jaren zijn de gebouwen van de schuttersgildes St. Joris (Ulft, red.) en Willem Tell (Silvolde, red.) ingericht als stemlokaal.

Bronckhorst
In de gemeente Bronckhorst kan op 27 locaties een stem worden uitgebracht, onder meer bij de motorclub ZAMC in het buitengebied van Zelhem en in de Christus Koningkerk in Vorden. In Hengelo kan er onder andere bij ontmoetingscentrum ‘Ons Huis’ en basisschool de Leer worden gestemd.

Montferland
In Montferland kunnen mensen bij 21 locaties terecht om hun stem uit te brengen. Inwoners kunnen onder andere in de Mariakerk in Didam en in ’t Hart van Loil (voormalige kerk) stemmen. Niet alleen in kerken zijn stemlocaties ingericht, in Beek kan er bijvoorbeeld in Partycentrum de Dèèl gestemd worden.

Berkelland
Er zijn in totaal 29 stemlokalen ingericht in Berkelland. Inwoners kunnen onder andere stemmen in Natuurpark Kronenkamp in Neede en in het Muziekcentrum in Borculo. Daarnaast zijn de voormalige Hemstea Kerk in Eibergen en de Grote Kerk in Neede tijdelijk ingericht als stemlokaal.

Aalten en Winterswijk
In Aalten kunnen inwoners bij 21 stemlocaties terecht, onder andere van 6.00 uur tot 21.00 uur op het station. In Winterswijk kan er bij twintig locaties een stem worden uitgebracht, waarvan er twee mobiel zijn. Deze mobiele locaties zullen rijden tussen verzorgingstehuizen en het station en door de verschillende buurtschappen van Winterswijk. Op het station kan alleen in de ochtendspits gestemd worden van 5.00 uur tot 8.30 uur.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8