© Foto: ECAL

Het boek van schrijfster Frederieke Jeletich-Visser ‘Vastberaden en veelbelovend; Max van Dam 1910-1943’ is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers, verschenen in 2023. Jeletich kreeg de boekenprijs zondag tijdens het Waeketreffen in Den Bremer in Toldijk uit handen van juryvoorzitter Gerwin Nijkamp, die stelde dat dit boek het meeste aangreep.

Voor alweer de vijftiende keer werd in de Achterhoek en Liemers het Beste Boek van het afgelopen jaar gekozen. De boekenprijs is een initiatief van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Dialektkring Achterhoek en Liemers en Vrienden van de Streektaal Lochem. Zij organiseren ook de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book en het Waeketreffen dat dit jaar plaatsvond in Toldijk.

Juryvoorzitter Gerwin Nijkamp stelde dat het eigenlijk appels met peren vergelijken is om alle ingezonden boeken met elkaar te vergelijken en daar een winnaar uit te kiezen. ”We kunnen wel stellen dat de Achterhoek en Liemers een echte boekenregio is, die veel schrijvers voortbrengt. Dat is zeer positief, maar een kanttekening maakte hij ook: Er is vorig jaar geen enkel jeugdboek ingezonden, heel jammer” aldus Nijkamp.