De publieke tribune van de Tweede Kamer komt op donderdag stoelen tekort. Zo’n veertig Zutphenaren zijn naar Den Haag gekomen om te horen wat de landelijke politiek kan doen aan het sluiten van ziekenhuisafdelingen, zoals bij Gelre Ziekenhuizen in Zutphen aan de hand is. Zutphen is daarin niet uniek, ook in Zoetermeer is het plan om de Spoedeisende Hulp (SEH) in de avond en in het weekend te sluiten. Twee ziekenhuizen in Friesland maakten deze week bekend dat zij gaan fuseren, waardoor sommige patiënten straks ook verder moeten reizen.

Een slechte ontwikkeling, vindt Marije Lander uit Zutphen. Haar dochter heeft epilepsie. “We zijn in Zutphen gaan wonen omdat het ziekenhuis vijf minuten van ons vandaan is. Mijn dochter weet niet meer wat ze doet als ze een aanval krijgt, we hebben op zo’n moment snel zorg nodig” verteld Marije tegen Omroep Gelderland. Ze maakt zich zorgen over het feit dat na de zomer de SEH in Zutphen alleen nog tijdens kantooruren open is. Daarbuiten moet men naar Apeldoorn, Deventer, Doetinchem of Arnhem. Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen financiële problemen, en wil daarom de zorg beter en efficiënter inrichten.

Het samenvoegen van afdelingen, zoals in Zutphen en Apeldoorn recent is gebeurd met de verloskunde-afdeling, is in lijn met de plannen van het kabinet. Eerder besloot minister Kuipers dat patiënten die acute zorg nodig hebben vanaf 2025 vanuit een regionaal zorgcoördinatiecentrum zo snel mogelijk naar de juiste zorg worden geleid. In dat centrum zitten verschillende zorgaanbieders die dit samen gaan regelen. Dit is volgens de regering een oplossing voor het grote personeelstekort, maar ook een oplossing om de zorg betaalbaar te houden.

© Foto: Omroep Gelderland