In het buitengebied van Velswijk wordt vrijdag hard gewerkt om de hoop snoeiafval op te stapelen voor het paasvuur dat Eerste Paasdag wordt ontstoken. Mede door stikstofmaatregelen en andere toegenomen eisen zijn er steeds minder vuren in de Achterhoek, maar in het Bronckhorster plaatsje weten ze niet van stoppen.

“Het vuur op zich wordt wel kleiner maar het feest gaat gewoon door”, aldus Kevin Rottger, medeorganisator van het paasvuur. Het feest is al jaren een begrip in de regio. Zo vertelt Hetty Grotenhuis, nadat zij haar snoeiafval op de berg heeft gestort: “Ik denk dat het voor de jeugd echt een leuk evenement is, zoals dat je hier in de omgeving een aantal kleinere festivals hebt.” Waar er vorig jaar 31 paasvuren in de gemeente Bronckhorst waren, zijn dat er dit jaar 18. Organisatoren hebben te maken met steeds meer eisen, zo hebben ze in Velswijk de handen vol met het invullen van papierwerk en om de juiste vergunningen te krijgen. “Omdat wij aan de provinciale weg zitten, hebben wij te maken met de provincie, gemeente en met hulpdiensten”, aldus Rottger. “Het is echt een voordeel dat wij niet bij een natura 2000-gebied zitten.”

De provincie en de gemeente geven aan een balans te zoeken tussen traditie, gezondheid en milieu en weten niet of de paasvuren een langdurige toekomst hebben. Zij zeggen ieder vuur te moeten beoordelen op de geldende wet- en regelgeving. Zo vertelt Rottger: “Ik hoop dat het blijft bestaan en dat ze het gaan gedogen.” Ook bezoekers die hun snoeiafval op de hoop gooien hopen dat de traditie nog lang door kan gaan. “Van kleins af aan gingen wij hier al heen”, laat Grotenhuis weten. “Ik zou het echt jammer vinden als het zou verdwijnen.” De organisatie zelf is in ieder geval niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Zondagavond wordt het paasvuur om 21.00 uur ontstoken, waarna de bezoekers los kunnen gaan tijdens het feest.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8