Tegen drie verdachten die betrokken waren bij een drugslab in Drempt zijn maandag bij het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep straffen van zes jaar geëist. Het lab waar de zeer gevaarlijke en verslavende drug crystal meth geproduceerd werd, is in mei 2020 ontdekt in een schuur bij een boerderij aan de Zomerweg.

De drie mannen, een Mexicaan, Colombiaan en Amerikaan, zijn destijds opgepakt bij het lab. Ze sliepen in een pipowagen die ook op het terrein stond aldus Omroep Gelderland. De Amerikaan en Mexicaan gaven eerder bij de rechtbank amper een verklaring af over hoe ze in Drempt waren beland en wat ze daar deden, maar de jongste verdachte uit Colombia beweerde dat hij naar Nederland was gekomen om profvoetballer te worden. Toen dat niet lukte zou hij via via aan dit werk zijn gekomen, niet wetende dat het ging om de productie van drugs. Het DNA van de drie werd aangetroffen op de maskers die in het lab gevonden werden.

De rechtbank veroordeelde ze tot straffen van drie tot vier jaar cel. De straffen lagen een stuk lager dan de eis van het OM. De officier van justitie eiste 5,5 jaar cel tegen de jongste verdachte uit Colombia en de twee andere verdachten hoorden zes jaar cel eisen. Het openbaar ministerie ging dan ook in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Het drugslab in Drempt is één van de grootste meth-labs ooit die in Nederland is aangetroffen. Bij de inval in mei 2020 werd veel politie ingezet. Omwonenden schrokken zich rot, het leek wel een scene uit de Netflix-serie Breaking Bad.

Kosten verhalen op de eigenaar

De chemische stoffen die zijn gebruikt voor de productie van de drugs zijn erg schadelijk geweest voor het pand en de directe omgeving. De schuur en de grond zijn inmiddels grotendeels gesaneerd. De kosten van die werkzaamheden wil de gemeente verhalen op de eigenaar van de boerderij die de schuur destijds verhuurde. Volgens de gemeente Bronckhorst is nog steeds niet duidelijk wat de kosten van die schoonmaakwerkzaamheden precies zijn, maar dit kan zeker een ton zijn.


Brein voor de rechter

Later deze maand moet in Den Bosch ook een Mexicaan die wordt gezien als het brein achter het drugslab in onder andere Drempt voor het eerst voor de rechter verschijnen. Hij is onlangs uitgeleverd door Spanje.