© Foto: RTV Ideaal

De gemeente Den Haag kent een project Verhuisbox+. Dit is een verhuispakket waarmee de gemeente Den Haag mensen die dakloos zijn of dreigen te worden, helpt verhuizen naar een andere gemeente om daar een nieuwe start te maken. Voor woonruimte worden zij verwezen naar woningcorporaties die werken met een lotingssysteem. In de gemeente Aalten worden de huurwoningen van De Woonplaats verhuurd via zo’n systeem.

Voor de mensen uit Den Haag maakt het dus niet uit waar ze een woning krijgen toegewezen. Ze schrijven zich overal in, wat de kans op toewijzing groter maakt dan bij iemand die per se in Aalten of Dinxperlo wil wonen en alleen op woningen in die plaats reageert. In 2021 en 2022 zijn er totaal 9 sociale huurwoningen aan inwoners/gezinnen uit Den Haag toegewezen. Twee gezinnen zijn inmiddels alweer vertrokken.

Iedereen die ervoor kiest om in de gemeente Aalten te willen wonen, is welkom. Nieuwkomers worden gastvrij ontvangen. Waar het hier echter aan ontbreekt is afstemming en communicatie over wat mensen hier brengt en wat zij nodig hebben, bijvoorbeeld aan ondersteuning. de gemeente Aalten zal geen klachtenprocedure tegen gemeente Den Haag op gaan starten. ”Wel gaan wij opnieuw met gemeente Den Haag in gesprek. Zodat wij een beter beeld krijgen van het proces dat daar wordt gevolgd. Wellicht zijn er afspraken mogelijk zodat wij met maatwerk beter op dat proces aan kunnen sluiten” laat een wethouder weten.

© Foto: RTV Ideaal