Op de oproep ‘Wie wil jeugdburgemeester van Bronckhorst worden’ onder leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente Bronckhorst kwamen er 7 aanmeldingen reacties. De aanmeldingen zijn voorzien van mooie motivaties en de jury vraagt hen allemaal om via een korte presentatie te laten zien waarom zij geschikt zijn voor deze bijzondere ‘baan’. De andere deelnemers gaan zitting nemen in het kinderparlement dat de jeugdburgemeester voorzit. De verkiezing is op 14 oktober om 15.00 in de raadzaal van het gemeentehuis van Bronckhorst. De bekendmaking van de winnaar is rond 16.00 uur. De nieuwe jeugdburgemeester wordt vervolgens tijdens de raadsvergadering op 28 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis officieel benoemd.

De taak van de jeugdburgemeester van Bronckhorst is leuk, maar ook serieus. De jeugdburgemeester zal bijvoorbeeld samen met de echte burgemeester aanwezig zijn bij enkele speciale activiteiten in de gemeente, zoals de uitreiking van het jaarlijkse jeugdlintje en de dodenherdenking. Daarnaast kunnen kinderen in Bronckhorst bij de jeugdburgemeester terecht als ze ideeën hebben voor de gemeente. De jeugdburgemeester kan deze dan aankaarten bij burgemeester Marianne Besselink.

De jury bestaat uit burgemeester Besselink, wethouder van onderwijs Paul Hofman, raadslid Robbert van Velsen en de huidige jeugdburgemeester Anne Letink. De jeugdburgemeester is een jaar jeugdburgemeester. Volgend najaar 2022 vindt een nieuwe verkiezing plaats.

Foto: Contact Midden (archief)