Voormalig De Graafschap-spelers Bryan Smeets en Vincent Vermeij staan open voor een terugkeer op De Vijverberg.

Smeets, de man die Ajax in 2016 het kampioenschap kostte, is naarstig op zoek naar een nieuwe club. Hij staat onder contract bij RWD Molenbeek in België, maar wil het liefst vandaag nog weg. Er lopen gesprekken om zijn contract te ontbinden. “Ik train op dit moment met het tweede elftal, dat is het enige dat ik doe”, verzucht de dertigjarige Limburger, die op meer respect van de club had gehoopt. “Als speler ben je kansloos als een trainer of technisch directeur het niet in je ziet zitten. Ze laten het achterste van hun tong ook niet zien. Het is makkelijk om te zeggen dat ik niet in de cultuur of in de spelersgroep pas, maar ik kom er niet achter. Het ergste vind ik dat ze respectloos naar mij zijn.”

De bij MVV opgeleide middenvelder speelde tussen 2015 en 2017 voor De Graafschap en kon afgelopen zomer ook al terugkeren naar Doetinchem. “Maar vanwege privéomstandigheden wilde ik dichter bij huis spelen”, zegt Smeets, een echte Maastrichtenaar. “Daarom heb ik nee gezegd op De Graafschap, maar de kans was er wel om terug te keren. Het was alleen niet het juiste moment, maar wie weet in de toekomst. Ik sta nu open voor een club in Nederland, maar het moet allemaal passen. De Graafschap blijft altijd een speciale club voor mij. Voor mij heb ik daar een bijzonder gevoel bij.”

Voor Vermeij, tussen 2014 en 2016 Superboer, lijkt een terugkeer minder voor de hand te liggen. De blonde aanvaller is bezig aan zijn tweede seizoen bij SC Freiburg. Hij maakte zijn debuut op het hoogste niveau in Duitsland, maar komt voornamelijk uit voor het tweede elftal in de 3. Bundesliga. “Ik heb me hier goed op de kaart gezet en ben benieuwd of er deze zomer misschien daardoor wat moois uitrolt”, zegt Vermeij, die een aflopend contract heeft. “We hebben gesproken met Freiburg, maar er moet nog wel aan bepaalde eisen worden voldaan. Ik wil bijvoorbeeld doorgeschoven worden naar het eerste elftal, dat is Bundesliga, dus een heel ander plaatje.”

Als hij er met Freiburg niet uitkomt, kan hij zijn transfervrije status verzilveren met een stap binnen Duitsland. De Graafschap lijkt deze zomer nog niet aan te hoeven kloppen bij de 28-jarige spits, maar voor de toekomst. “Het is geen must, maar als het gebeurt, zou ik het heel mooi vinden”, aldus Vermeij, die verknocht is geraakt aan de Achterhoek. “Dat was mijn mooiste tijd, misschien ook omdat ik mijn vrouw in Doetinchem heb leren kennen. Maar ik heb ook een promotie meegemaakt en heb veel wedstrijden gespeeld. Als het in de toekomst zou kunnen, sta er ik zeker voor open.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)