Een groep vluchtelingen van de crisisopvang in Doetinchem is zondag de straat op gegaan om aandacht te vragen voor de volgens hen slechte leefomstandigheden in de opvanglocatie. “Dit is geen plek om maanden te wonen” laten ze weten aan Omroep Gelderland.

De gemeente Doetinchem geeft aan dat er geen vergunning was voor de spontane demonstratie. Woordvoerder Maike Wenink vertelt: “Het locatie management heeft zaterdagavond signalen gekregen dat er een demonstratie zou zijn.” Over de actie vertelt ze verder: “We hebben begrip voor het feit dat de asielzoekers aandacht vragen voor de onzekerheid en de uitzichtloosheid van hun situatie. Op dit moment duurt het vaak (te) lang voordat ze duidelijkheid hebben over de vervolgprocedure vanuit COA en IND en de duur daar van. Dat is de kern van het probleem dat zij willen aankaarten.”

Het aankaarten van de problemen deed een groep bewoners zondag door rustig door het centrum te wandelen en daarna weer terug te gaan. Een bewoonster, Deniz uit Turkije, vertelt dat zij zich niet gehoord voelt. “We wonen hier al bijna een half jaar in de crisisopvang en niemand vertelt ons iets over hoe lang we hier nog moet blijven.”

© Foto: Omroep Gelderland