In de werkplaats van René Groot Wassink uit Vorden wordt elke dag gesleuteld aan bijzondere motoren van het Amerikaanse merk Harley-Davidson. Wat begon als pure liefhebberij is vanuit een werkplaats in het Bronckhorster dorp uitgegroeid tot een heuse winkel in Zutphen met fans van over de hele wereld.

“Het is dertig jaar geleden begonnen met een hobby en een jaar of vijf geleden heb ik de knoop doorgehakt”, aldus Groot Wassink over de start van zijn professionele bestaan als customiser van motoren. “Toen ben ik hier volledig mee aan de slag gegaan en nu zit ik sinds een halfjaar in dit mooie pand in Zutphen.”

De naam van de winkel, Backcorner Custom Bikes, verraadt de oorsprong. Hoewel de werkplaats de gemeente Bronckhorst heeft verlaten, kijken de werknemers uit over de weilanden van Vierakker.De motoren die in de werkplaats van Groot Wassink binnenkomen, krijgen een nieuwe identiteit. Van andere kleurpatronen tot speciale onderdelen. Een bijzonder model waar de eigenaar trots op is, is de tweewieler in Achterhoekse stijl. “Het is moter uit 1975 en het rijdt eigenlijk als een oude trekker, het is fantastisch”, schetst de Vordenaar. “Als je er aankomt dan hoor je dat en zie je het groene gevaarte.”

De meeste opdrachten komen uit Nederland, maar ook in het buitenland volgen ze de Achterhoekse onderneming. “Frankrijk, België, Spanje, ze weten mij te vinden en dat komt vooral via Instagram”, aldus Groot Wassink. Op de sociale media heeft het bedrijf meer dan 20.000 volgers. “Ik post dagelijks wat filmpjes en foto’s en vandaar uit zijn er mensen die langskomen die ook zo’n chopper willen.”

Ook de grote voorbeelden van de Vordenaar uit Amerika weten hem te vinden en sturen hem regelmatig berichten. “Dat is te gek”, vertelt hij vol trots. “Als die een bericht liken of ze sturen je een persoonlijk berichtje, dat vind ik helemaal fantastisch. Jaren geleden zat ik voor de televisie naar ze te kijken en dacht ik; dat vind ik gaaf en lijkt mij ook mooi.”

Voor de Achterhoekse Harley hoeven klanten niet aan te kloppen. Het is een project van Groot Wassink zelf en die motor blijft dan ook in eigen gebruik: “Het is eigenlijk de boodschappenfiets voor de zaak. We moeten tussen de middag nog weleens een broodje halen of even naar de gereedschapswinkel, en daar gebruiken we deze voor.”

Groot Wassink is er in ieder geval van overtuigd van de keuze om zijn werk te maken van de Harley-Davidson-motoren: “Ik barst van de ideeën en ik zou graag nog meer willen maar een dag heeft maar 24 uur en ik heb thuis ook nog een privéleven. Maar we gaan gewoon door en ik ben blij dat ik deze stap gezet heb.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal