Een 58-jarige man uit Lochem is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor het neersteken van de ex-vriend van zijn stiefdochter. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 240 uur opgelegd en moet hij een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

“De man en het slachtoffer zochten over en weer – minutenlang – de confrontatie met elkaar op”, laat de Rechtbank Gelderland weten over het incident dat in oktober 2020 gebeurde. “De man riep meerdere keren dat het slachtoffer weg moest gaan, scheen met een lamp in zijn gezicht en filmde hem. Het slachtoffer gedroeg zich tijdens het conflict provocerend. Hij liep meerdere keren naar de man en zijn partner en naderde hen tot op korte afstand. De man stak het slachtoffer uiteindelijk met een mes in zijn buik.”

De veroordeelde vond zelf dat het slachtoffer in zijn mes was gelopen en dat er geen sprake was van opzet. Uit het dossier bleek volgens de rechter echter dat hij een beweging richting het slachtoffer had gemaakt. Ook was er volgens de 58-jarige dader sprake van noodweer, de rechter ging ook daar niet in mee. “Het slachtoffer gedroeg zich weliswaar provocerend, maar van een noodweersituatie was geen sprake”, meldt de rechtbank. “Bovendien bleven het slachtoffer en de man elkaar over en weer opzoeken.”

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar voor de poging tot doodslag is een proeftijd gekoppeld van twee jaar. De taakstraf van 240 uur is het maximale dat kon worden opgelegd. Daarnaast moet de veroordeelde Lochemmer een schadevergoeding van 1.600 euro betalen aan het slachtoffer. Naast smartengeld gaat het ook om materiele schade die moet worden vergoed.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)