Drie jaar lang werkten documentairemakers Ineke Heinen en Fons Rouwhorst uit Vorden aan een documentaire over de schoonheid en veranderingen van de Achterhoek. De film ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’ ging in februari in première en is zaterdagavond voorlopig voor het laatst te zien in het Kulturhus in Vorden.

“We hebben heel veel positieve reacties gehad”, laat initiatiefnemer Ineke Heinen weten. “We waren zelf een beetje gespannen omdat wij er zó lang mee bezig waren geweest. Dan weet je niet goed hoe het over zal komen, maar we waren zeer verrast door de positieve reacties.” De documentairemakers willen met de film het verleden, heden en toekomst van de regio schetsen. Ook de echte kracht van de Achterhoek komt volgens hun naar voren. “Heel veel mensen denken dat het Naoberschap en het dialect hetgeen is wat de Achterhoek uniek maakt, maar dat is eigenlijk niet zo”, aldus Heinen. “Het zijn eigenlijk de natuur en de verschillende landschapstypes die nergens anders in Nederland voorkomen, alleen in de Achterhoek.”

Samen met vele Achterhoekse muzikanten, filmmakers en technici werkten ze aan het eindresultaat. Dorpsgenoot Stef Woestenenk werd gevraagd om een lied te schrijven. “Het heet De Verandering en het gaat over de verandering van het landschap, maar ook de verandering van de mens en de invloed van de mens op dat landschap”, aldus de zanger die veel verwacht van de documentaire. “Ik denk dat het als een lopend vuurtje door de Achterhoek zal gaan en dat iedereen die er van hoort het graag wilt zien”, aldus Woestenenk. “En dat iedereen die hem gezien heeft er graag over verteld.”

In het lied zingt hij in het dialect, het Nederlands en het Engels. “Dat heeft met die verandering te maken. Mijn opa sprak dialect, mijn ouders spraken een mix en zelf spreek ik dialect net als het Engels”, legt de Vordenaar uit. “Als ik wil kan ik wel plat praten maar dan zet ik een soort knopje aan. In de toekomst is het maar de vraag of wij Nederlands blijven praten, ook in taal hebben wij dus een verandering.

Na een tijdelijke pauze willen de makers na de zomer de boer op met de docu. “Het plan is om na de zomer op andere plekken te gaan draaien zodat alle mensen in de Achterhoek de gelegenheid zullen krijgen om de film te gaan bekijken”, schetst Heinen. Onder andere de DRU en het Barghse Huus staan op de wensenlijst van de makers.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8