Muzikant Gijs Jolink, medeorganisator van de Zwarte Cross, heeft woensdag samen met zakenman en weldoener Anjo Joldersma een vroege Mondriaan in langdurig bruikleen gegeven aan museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Het gaat om het schilderij Boereninterieur met haard in de Achterhoek, zo schrijft Omroep Gelderland. In Villa Mondriaan hangt meer vroeg (en daardoor minder kostbaar) werk van de kunstenaar, die als achtjarige in Winterswijk belandde doordat zijn vader er schoolhoofd werd.

De twee Achterhoekers kochten het werk recent voor nog geen 40.000 euro op een veiling in Amsterdam. Het werk toont volgens een woordvoerster van het museum een boerderij die typisch is voor de streek, al is niet bekend waar de in 1872 geboren Mondriaan het aan het begin van de jaren negentig van de 19e eeuw precies schilderde. Veilinghuis Adams omschreef het schilderij als een werk dat de overgang naar het Modernisme markeert. Het interieur wordt weergegeven met korte penseelstreken en dynamische lijnen. Volgens het museum ‘onderscheidt het tafereel zich van andere vroege schilderijen van Mondriaan door de werking van perspectief, schaduwen en uitgesproken kleuren’.

De schenkers willen volgens haar dat het schilderij voor iedereen toegankelijk is. Het werk was relatief goedkoop. “We hadden verwacht dat het veel hoger zou uitvallen. Het is best een koopje, want er zijn maar vijf van dit soort interieurs van Mondriaan. We gaan onderzoeken of we kunnen traceren welke boerderij het is.”

© Foto: Villa Mondriaan