© Foto: natuurfotograaf Bob Luijks

Watermolens staan vaak in de mooiste landschappen en kennen letterlijk en figuurlijk een bewogen verleden. Deze industriële monumenten spreken dan ook tot de verbeelding. Wandelboswachter Ellen heeft de fascinatie die zij voor watermolens heeft nu omgezet in de wandelgids ‘Wandelen langs watermolens’.

“De combinatie tussen natuur en cultuurhistorie zoek ik graag op”, vertelt Ellen bij Radio Ideaal. “Deze monumenten uit vervlogen tijden staan vaak op de meest prachtige plekken. Hun ligging aan een beek zorgt ervoor dat ze samensmelten met de natuur. Ze werken zonder elektriciteit of fossiele brandstoffen. Met de kracht van de natuur werd er toch iedere dag een product geleverd waar de mens iets aan had.”

Ooit stonden in er in Nederland duizenden watermolens. Daar zijn er nu nog slechts 104 van over. In 19 wandelroutes neemt Wandelboswachter Ellen en haar man Bob je mee in de watermolenwereld. Wandelingen van een uurtje tot dagwandelingen in de Achterhoek, Veluwe, Twente, Noord-Brabant en Limburg. In de wandelgids vertelt Ellen het bijzondere verhaal van de watermolens, hun functie, maar ook over de prachtige plekken waarin ze staan.

Afgelopen jaar heeft Ellen alle watermolens bezocht en daar een selectie uit gemaakt, waarna de wandelroutes zijn uitgezet. Ook staat er in de gids uitleg over de verschillende typen molens, het watermolenbiotoop en de dieren die daarin leven.