Regen, regen en nog eens regen. De Achterhoek kent een kletsnatte kerst. En dat betekent ondergelopen kelders, weilanden en paden. ”Niet al onze gemalen kunnen zoveel regen in korte tijd verwerken. Op verschillende plekken kan er daardoor wateroverlast zijn” stelt het waterschap Rijn en IJssel.

Het waterschap spreekt van een ‘extreme situatie’.Het watersysteem is hierop niet toegerust. Dit zorgde onder meer in Lichtenvoorde, Groenlo, Zelhem en Doetinchem voor grote problemen. In Lochem treed de Berkel bijna buiten de oevers. Door ingrijpen van het waterschap en de gemeente wordt dit voorkomen.

In het totale beheersgebied van het waterschap zijn diverse bergingsgebieden waar het water naartoe kan en ook retentievijvers worden ingezet. Daarnaast wordt het water via gemalen en stuwen gestuurd en zo snel als mogelijk afgevoerd. Vanuit de Berkel gebeurt dit op het Twentekanaal. De meeste watergangen zitten helemaal vol, het water heeft moeite om weg te komen. Ook veel weilanden staan al onder water.

© Foto: Hendri van Zuilekom

Meer foto’s in ons fotoboek