© Foto: 8RHK

De Week van de Techniek 2024 is succesvol van start gegaan in de Achterhoek. Van 3 tot en met 19 april maken zo’n 3500 basisschoolleerlingen kennis met techniek door op maat gemaakte technieklessen. Daarnaast openen Rouwmaat en Klein Gunnewiek in Groenlo samen hun deuren op zaterdag 13 april voor de Techniekdag, waar meer dan 80 bedrijven kinderen een actief kijkje in hun keuken bieden. De techniekdag is gratis te bezoeken van 10:00 tot 16:00 uur.

Speciaal voor de Week van de Techniek zijn op maat gemaakte lessen samengesteld. Theo Jurriens is speciaal vanuit Groningen naar de Achterhoek afgereisd. Zijn wetenschapstruck van de RUG Faculty Science and Engineering is ingericht als een klaslokaal. Tijdens de les geeft Jurriens diverse voorbeelden van hoe energie precies werkt en waar je de toepassingen tegenkomt. Hij laat een klein plaatje zien, een Piëzopret, dat een mini-energie-opwekker is. Voor allerhande toepassing, zoals in schoenen met lichtjes tot pacemakers. De kinderen gaan in de bus ook zelf aan de slag met de soldeerbout om zelf een Piëzopret te maken. Later op de dag werd de truck ook bezocht door de burgemeester van Doetinchem en voorzitter van 8RHK ambassadeurs, Mark Boumans.

”Ontzettend leuk om Theo weer te treffen, we zijn oude bekenden vanuit onze roots in noordelijk Nederland, ik ben blij dat hij met zijn blitse bus naar de Achterhoek is gekomen en met zoveel enthousiasme zijn kennis deelt. Dat de jeugd plezier krijgt in techniek, onder andere via ervaring met de Piëzopret, is super belangrijk voor de toekomst van de maakindustrie in onze regio” aldus Bouwmans.