De gemeente Bronckhorst startte eind 2019 in samenwerking met Meesterwerk projecten en het Graafschap College de Werkcarrousel. Een leerwerkcentrum in een industriepand op het bedrijventerrein in Zelhem, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden klaargestoomd voor werk. Ze bouwen er werkritme en vaardigheden op en voor statushouders zijn er ook taallessen.

Inmiddels hebben ruim 50 inwoners ervaring opgedaan bij de Werkcarrousel, waarvan 25 zijn doorgestroomd naar een betaalde baan in de regio. De succesvolle samenwerking wordt nu voortgezet op een vaste locatie, die wethouder Willem Buunk van economische zaken en werkgelegenheid op 28 oktober om 15.00 uur opent. De Werkcarrousel startte in 2019 in een tijdelijke huisvesting op Industriepark in Zelhem en heeft nu in een naastgelegen pand op Industriepark 1A een permanente plek gekregen. Ondanks de coronasituatie draait de economie in de regio goed. Tegelijkertijd ziet de gemeente dat bedrijven personeel nodig hebben en het moeilijk is om vacatures op te vullen. Ondernemers hebben een grote bereidheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een werkplek te helpen. Dat is mooi en belangrijk. Bij de Werkcarrousel draait het om inwoners die onder andere onder de Participatiewet en Wet sociale werkvoorziening vallen en statushouders. Zij kunnen bijvoorbeeld niet in een drukke omgeving werken, hebben een fysieke handicap of een taalachterstand of missen sociale vaardigheden. Door de samenwerking in het leerwerkcentrum worden de ondernemers ontzorgd en kunnen kandidaten gericht worden begeleid naar zo regulier mogelijk werk. Daarbij bieden ondernemers in de praktijk ook informele ondersteuning die een waardevolle aanvulling is op het sociale netwerk van de kandidaten. De deelnemers zijn in principe in drie tot zes maanden klaar om door te stromen naar regulier werk.

Het leerwerkcentrum werkt inmiddels met zo’n 8 regionale bedrijven uit verschillende sectoren samen. Ze zijn nog op zoek naar een aantal meer. Bedrijven met vacatures die kansen zien daarvoor werkplekken te bieden aan deelnemers die bij de Werkcarrousel worden opgeleid, zijn van harte welkom. Dat geldt ook voor bedrijven in de buurt met klussen die bijdragen aan de opleiding van de deelnemers.