Het azc in Winterswijk herbergt tot eind oktober honderd extra asielzoekers, dus vijfhonderd in plaats van de gebruikelijke vierhonderd. Bijna de helft van de omwonenden is tegen een verlenging van die uitbreiding, zo leert een onderzoek onder 257 adressen rondom het asielzoekerscentrum.

Behalve die uitkomst over de tijdelijke uitbreiding heeft Bureau Beke uit Arnhem, in opdracht van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en in samenspraak met de gemeente Winterswijk, een zogenaamde eenmeting gehouden. Oftewel een periodiek onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid rondom het azc. Een groeiend aantal omwonenden is ontevreden, in vergelijking met de nulmeting van een jaar eerder, zo bericht Omroep Gelderland. Er wordt nu meer overlast ervaren door de omwonenden, vooral het lastig vallen van buurtbewoners, onveilige verkeerssituaties tussen bromfietsers en voetgangers en inbreuk op de privacy van de omwonenden.

55 procent van de volwassen omwonenden ervaart een gevoel van onveiligheid, tegenover een jaar eerder nog 31 procent. Bij de kinderen is dat 30 procent, waar dat een jaar eerder 22 procent was. Met betrekking tot het veiligheidsgevoel rolt er een gemiddeld cijfer van 6,7 uit, waar dat vorig jaar nog een 7,5 was.

Foto: Omroep Gelderland