Eind dit jaar neemt Tiana Wilhelm na bijna vijftien jaar afscheid als directeur van de Musea Zutphen: het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Zij wordt per 1 januari 2023 opgevolgd door Paulo Martina, momenteel directeur van museum van Bommel van Dam in Venlo.

Paulo Martina werd in 1964 geboren op Curaçao. Op zijn twaalfde kwam hij naar Nederland. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde in 1994 zijn master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met de specialisatie Nieuwste Tijd. Martina was ruim negen jaar directeur-bestuurder van Museum Dr8888, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde van een Fries streekmuseum naar een nationaal museum voor moderne kunst, met een internationaal bereik. Ook was hij de drijvende kracht achter de restauratie van het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten, wat ertoe leidde dat de museumwoning rijksmonument werd. Hiernaast zette hij zich in voor diverse andere culturele organisaties, evenementen en fondsen, waaronder Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en het Fonds voor Cultuurparticipatie. In 2019 maakte Paulo Martina de overstap naar museum van Bommel van Dam in Venlo waar hij de verbouwing en heropening van het kunstmuseum begeleidde.

Voor Paulo Martina was de vacature in Zutphen echter een kans die hij moest grijpen. De Musea Zutphen vormen namelijk een jeugdliefde. Vanaf zijn 14e tot en met zijn 20e heeft hij in Lochem gewoond. In die tijd heeft hij vaak samen met zijn vader beide Musea Zutphen op hun oude locaties bezocht. Tiana Wilhelm heeft beide musea een stevig fundament gegeven. Paulo wil graag de koers die zij heeft ingezet volgen.

Foto: Egon Notermans