Na ruim tien jaar nemen de Achterhoekse woningcorporaties Wonion, ProWonen en Sité eind december afscheid van de oude website ThuisindeAchterhoek.nl om sociale huurwoningen te verhuren. Het nieuwe systeem is volgens ProWonen-directeur Hanke Struik een stuk klantvriendelijker, maar het acute tekort aan woonruimte wordt er niet mee opgelost.

“Wat wij de afgelopen jaren zien, is dat er steeds meer mensen reageren op een woning”, zegt directeur-bestuurder Struik, ook vicevoorzitter van de thematafel Wonen binnen 8RHK Ambassadeurs. “Het aantal huurders neemt toe, dus dat betekent dat de kans dat je daadwerkelijk een woning krijgt, kleiner wordt.” Naast de nieuwe website verandert ook de manier hoe woningen worden verhuren. Vanaf het nieuwe jaar wordt tachtig procent van de sociale huurwoningen door de drie corporaties verhuurd op basis van inschrijftijd. Twintig procent wordt voortaan uitgegeven door loting. “Of je nu in Ulft, Ruurlo of Zelhem woont, de regels zijn voor iedereen overal hetzelfde”, aldus Struik.

Naast de nieuwe website, die op 10 januari in het nieuwe jaar wordt gelanceerd, komt er ook een app. Het is de bedoeling dat er méér informatie beschikbaar komt voor woningzoekenden. “Stel dat je een woning niet krijgt, krijg je ook te zien of je nummer drie of nummer vijftig was”, vertelt directeur-bestuurder Struik. “Dan kan je je positie inschatten voor een volgende keer. Dat helpt huurders om keuzes te maken.”

Ook om de krapte te bestrijden ligt er een plan. Er worden afspraken gemaakt met gemeenten om tot 2030 1.600 sociale huurwoningen te realiseren. ProWonen, actief in Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre, is verantwoordelijk voor vijfhonderd daarvan. “Uit onderzoek blijkt dat dat genoeg is”, aldus Struik. “Stel dat over twee jaar blijkt dat de wereld verandert en het nodig is om meer te toevoegen, gaan we dat zeer zeker doen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8