De zeventienjarige Iris Jaspers uit Drempt is wekelijks in Maartensdijk te vinden met haar coach Demi Brama om haar passie uit te oefenen: Aerial Hoop. Over twee weken staat ze op het WK in Polen, nadat ze acht jaar geleden verliefd werd op luchtacrobatiek.

“Ik kwam heel veel dingen bij Cirque du soleil tegen en toen dacht ik eigenlijk dit wil ik doen”, vertelt Iris. “Toen ging ik het uitproberen en eigenlijk waren er best veel mensen die zeiden dat ik wedstrijden en NK’s moest gaan doen en toen ben ik daarmee begonnen.” De Dremptse bleek een natuurtalent. Inmiddels is ze drievoudig Nederlands kampioen bij de junioren en staat ze op internationale toernooien. Voor Iris is de sport ook een uitlaatklep. “Ik heb ADHD dus ik vind het heel fijn om hier mijn rust in te vinden. En dat er ook Nederlandse kampioenschappen van zijn vind ik heel tof.”

Op het komende WK doet ze voor de laatste keer mee bij de junioren. Daarbij zijn er twee categorieën waarin je Aerial Hoop kunt beoefenen. “Dat is artistic en sport Sport”, geeft Iris aan. “Sport wordt meer gezien als turnen, je hebt meer regeltjes en artistic gaat er veel meer om dat je een verhaal overbrengt en dat je een thema uitkiest.” Iris doet mee met het onderdeel Artistic en haar oefening op het WK draait om het verhaal van Mary Poppins.

Op dit moment is Aerial Hoop geen Olympische sport, maar mogelijk komt daar verandering in. “De bond in Nederland is erkend en het is aangesloten bij de Nederlandse dansbond”, vertelt Demi. “Het is nog niet Olympisch maar ik weet wel dat ze er heel erg mee bezig zijn om het daar te krijgen. Dus misschien is het in de toekomst wel Olympisch.”

Ook na het komende WK heeft Iris nog voldoende dromen in de sport: “Ik wil natuurlijk weer wereldkampioen worden. Ik kom dan bij de volwassenen, dat wordt weer een nieuwe uitdaging. Ik moet dan ook tegen mijn coach dus dat wordt wat”, vertelt Iris. Demi geeft aan dat het juist leuk is dat ze concurrenten worden. “Dat is alleen maar beter voor de sport”, geeft de coach aan. “De beste gaat gewoon winnen en dan zullen we zien wie dat is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met lokale omroep REGIO8

© Foto: REGIO8