©️ Foto: Zonnebloemlint Achterhoek

Doordat de gemeenten Doetinchem en Montferland zich hebben aangesloten bij het initiatief Zonnebloemlint Achterhoek, wordt dit jaar de hele regio opgefleurd met zonnebloemen. Het doel van mede-initiatiefnemer VAN Berkel & Slinge is om deze editie honderd kilometer aan zonnebloemlint te realiseren.

Het Zonnebloemlint Achterhoek is een initiatief dat in 2018 is begonnen in de gemeente Lochem, waar boeren het idee hadden om zonnebloemen langs maisvelden te planten, om de biodiversiteit langs de percelen te vergroten. In de jaren hierna sloten de gemeentes Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten zich ook aan bij het initiatief. Inmiddels is de organisatie flink opgeschaald en hebben ze bijna vijftig kilometer aan zonnebloemlint kunnen realiseren.

“Door meer mensen erbij te betrekken hopen wij dit jaar honderd kilometer door de hele Achterhoek te kunnen halen”, laat Gerben Kemink van VAN Berkel & Slinge weten. Agrariërs in Berkelland die hun grond beschikbaar stellen krijgen een vergoeding die zij vervolgens aan een goed doel schenken. “Dit is echt specifiek aan Berkelland, maar dit willen wij ook nog uitrollen naar de rest van de Achterhoek”, aldus Kemink. “Alleen kunnen wij dat de komende twee jaar nog niet realiseren.”

“Afgelopen jaar hebben wij voor Stichting Helemaal Schoon en de Weidevogelgroep Berkelland ieders 1.250 euro opgehaald”, laat Kemink weten. Helemaal Schoon is een app voor zwerfafval-opruimers, waarin zij hun looproutes delen. “Zij hebben momenteel 14.000 deelnemers”, aldus Kemink. De Weidevogelgroep Berkelland is een groep vrijwilligers die minimaal een uur per week weidevogels en hun leefomgeving observeren. Vanaf april begint de organisatie met het inzaaien van het zonnebloemlint. De verwachting is dat de zonnebloemen vanaf juni te zien zijn.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8