De 25e editie van de Zwarte Cross kenmerkte zich door een geweldige sfeer en een soepel verlopen organisatie. Het festival in Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender verwelkomde 237.500 bezoekers en kende gedurende vier dagen veel hoogtepunten, maar ook een ongeluk en een tijdelijke vermissing.

De vrijdag van deze Zwarte Cross-editie kreeg een donkere rand door een ongeluk bij een attractie met een valluik. Een bezoeker heeft hierbij letsel opgelopen en werd met de ambulance vervoerd naar het traumacentrum in Enschede. De attractie bleef de rest van het festival gesloten. Op zaterdag werd, na een aantal uren, een persoon teruggevonden nadat de Zwarte Cross haar bezoekers en volgers op social media had opgeroepen te helpen zoeken.

De uitbundige maar gemoedelijke sfeer kenmerkte ook dit jaar weer de Zwarte Cross. De bezoekers, artiesten en medewerkers uit alle windstreken en van alle leeftijden beleefden een weekend boordevol muziek, theater, cross, stunts en spektakel. De donderdag, traditiegetrouw voor de campinggasten, werd afgesloten met de ‘Night of the Nozems’, een avond vol stunts, motoren, spektakel en meezingers in de Megatent, ter ere van het 11-jarig jubileum van het festivaldrankje. Onder andere surprise act Lee Towers maakte van deze eerste avond een onvergetelijk feest. Het nieuwe Stadsplein, met een keur aan podia en winkels, werd op vrijdag feestelijk geopend door burgemeester Annette Bronsvoort en Zwarte Cross mede-eigenaar Ronnie Degen, bijgestaan door festivalgangers op leeftijd uit de samenwerking met zorginstelling Marga Klompé en dragqueens van Gaycafe de Kast.

De Londense topact Bastille bracht vrijdagavond een enorm publiek bij het Hoofdpodium in vervoering. Zaterdag lieten The Opposites de festivalwei kolken en verzorgde Wolfmother na hun show op het Hoofdpodium een verrassingsoptreden voor 150 gelukkige rockers in Café Harder. Het weekend trakteerde de bezoekers op een paar verfrissende buitjes maar overwegend kon er worden genoten van nagenoeg perfect festivalweer. In totaal werd de Zwarte Cross 2023 door 237.500 festivalgangers bezocht; onder hen was voormalig festivaldirectrice Tante Rikie.

© Foto: Zwarte Cross / De Feestfabriek