Alle zwembaden kampen met fors oplopende kosten. Zelfs Gelderse zwembaden die geen gas meer verbruiken, zien de kosten toch fors stijgen. “Wij betalen tussen de 24.000 en 28.000 euro per maand”, zegt Erik Weening van zwembad de Brink in Zelhem tegen Omroep Gelderland.

“Wij betalen normaal ongeveer tussen 8000 en 10.000 euro aan gas in de maand”, vertelt hij. “Maar nu is dat zo ongeveer tussen 24.000 en 28.000 euro. Het is verdrievoudigd. In november hebben wij onze leden gevraagd of ze 2,50 euro extra aan energietax wilden betalen. Dat deden ze zonder problemen.” n Lichtenvoorde bij zwembad Meekenesch zijn ze sinds een aantal jaar van het gas af. Zij maken gebruik van de restwarmte van de rioolzuiveringsinstallatie. Je zou denken dat zij in deze tijd geluk hebben, maar dat klopt niet. Ook daar zijn ze duizenden euro’s duurder uit per maand.

“Wij zijn van het gas af, maar het bedrijf dat de pijp voor de restwarmte gelegd heeft, berekent hoeveel energie zij in het verwarmde water gestopt hebben. Dat wordt omgerekend naar de huidige gasprijs. Daardoor zijn ook wij zo’n 2000 euro extra kwijt per maand. Daar komt de stroom nog bij, dus dan zitten we ergens rond de 3500 euro”, zegt penningmeester Andre Bloemberg van zwembad Meekenesch.

Foto: Omroep Gelderland