Het boek Zwientie in den Achterhook is een kinderboek voor alle leeftijden waarin Zwientie, een knorrig Achterhoeks varken, je meeneemt door de Achterhoek en vertelt over de plaatselijke gebruiken, wetenswaardigheden en geschiedenis. Het boek is geschreven door Rienke Beernink, voorzien van illustraties door Derk-Jan Rouwenhorst en uitgegeven door Achterhoek Uitgevers.

Zwientie is een typisch Achterhoeks karakter; hij is nuchter, een beetje knorrig en staat op zijn tijd met beide poten in de modder. En hij heeft een goed gevoel voor humor. Want dat er in een kinderboek ook grapjes moeten zitten die een kind niet direct doorheeft, maar waar de ouders wel om kunnen grinniken, daar waren Derk-Jan en Rienke het al snel over eens. Tijdens Zwienties kuiertocht door de Achterhoek, doet hij alle gemeenten aan en worden er verschillende zaken uitgelicht die in de betreffende plaatsen een rol spelen. Van naoberschap tot smokkelen, van witte wieven tot Mechteld ten Ham. En daar zitten zelfs als je in de Achterhoek woont of bent opgegroeid nog best verrassende dingen bij.

Het boek is geschreven in het Nederlands met op iedere pagina enkele Achterhoekse woorden en uitdrukkingen en achterin bevindt zich een woordenlijst. Zo is het voor iedereen te volgen en kunnen kinderen die zelf gaan lezen meteen een beetje hun Achterhoeks bijspijkeren.

Foto: MIJN Magazine