De gemeente Bronckhorst wil 1,9 miljoen euro extra uittrekken voor de nieuwbouw van het Kompaan College in Vorden. In 2020 werd 11,7 miljoen euro geschat voor de bouw maar de kosten zijn met ongeveer zeventien procent gestegen.

“Bij de berekening van het krediet was bekend dat de voorbereiding enige jaren zou duren en dat in die tijd de prijzen waarschijnlijk zouden stijgen”, aldus wethouder Wilko Pelgrom. Na de goedkeuring van de raad in 2020 heeft de gemeente het kavel aan de Almenseweg aangekocht en is onder meer de locatie gewijzigd en moest er gewacht worden op enkele vergunningen. In drie jaar tijd zijn de bouwkosten met meer dan een kwart gestegen. “In onze begroting van 2023 sorteerden we hier ook al op voor”, schetst Pelgrom. “Het blijft veel geld maar het hele proces is niet over één nacht ijs gegaan.”

De huidige gebouwen van Het Kompaan zijn verouderd en nieuwbouw is noodzakelijk om vmbo-onderwijs te behouden in Bronckhorst. “Voortgezet onderwijs is belangrijk voor de toekomst van onze jeugd, de werkgelegenheid en leefbaarheid van Vorden en Bronckhorst”, geeft Pelgrom aan. Het Kompaan College is de enige voortgezet onderwijsinstelling in de gemeente.

Zodra de gemeenteraad goedkeuring geeft over de aanpassing van het budget, kan de bouw van de school in november starten. “De eerste stap zal het bouwrijp maken van het terrein zijn”, schetst de gemeente de planning. De gemeente hoopt dat de school in de kerstvakantie van 2024-2025 over kan naar de nieuwe vestiging.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)