Op 15 december publiceerde de Achterhoek Board de tweede Achterhoek Monitor. Dit overzicht van feiten en cijfers over de economie en het leven in de Achterhoek is samengesteld door een team van onafhankelijke onderzoekers.In deze editie valt op dat de Achterhoek zich robuust en veerkrachtig toont ten tijde van de pandemie en zich de gelukkigste regio van Gelderland mag noemen. De werkloosheid is opnieuw fors gedaald, de werkgelegenheid historisch hoog. De sterke maakindustrie en agro-foodsector, gecombineerd met de kracht van familiebedrijven, dragen hier fors aan bij.

De feiten en cijfers in de nieuwe monitor bieden een aantal interessante nieuwe inzichten. Het opleidingsniveau in de regio stijgt. De Achterhoek kenmerkt zich daarnaast als een geluksregio. Met gemiddeld een 7,6 die we voor ons eigen levensgeluk geven, is de achterhoek de gelukkigste regio van Gelderland. Met vrijwel alle cijfers waarmee de samengestelde index voor ‘brede welvaart’ wordt opgesteld, behoort de achterhoek tot de top van Nederland. De monitor toont ook de nodige opgaven. Zo heeft de Achterhoek een jaarlijks tekort van 1.450 arbeidskrachten. Ook kun je nog maar uit 1,5 woning kiezen als je een woning wilt kopen. Begin 2019 waren dat nog 5 woningen. Ook op het gebied van gezondheid en circulaire economie staat de regio voor uitdagingen.

Jaarlijks wordt de Achterhoek monitor met een online dasboard voorzien van nieuwe cijfers die geduid worden in de jaarpublicatie. Het dashboard laat ontwikkelingen van de regio zien door de tijd heen en biedt de mogelijkheid om ontwikkelingen ten opzichte van Nederland of Achterhoekse gemeenten onderling te vergelijken. Deze site is toegankelijk voor iedereen die werkt aan de toekomst van de Achterhoek. Alle uitgebreide data inzien kan via www.achterhoekmonitor.nl

Foto: 8rhk