De Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen heeft maandag 24 april 2023 het besluit moeten nemen om de afdeling Verloskunde in Gelre Zutphen per direct te sluiten. Het verzuim van medewerkers is volgens de Raad van Bestuur opgelopen naar bijna 50%. ‘Daarmee is ondanks dat onze medewerkers zich enorm hebben ingezet een situatie van overmacht ontstaan. Het lukt niet langer een personele bezetting te organiseren die nodig is om de veiligheid, kwaliteit en continuïteit van zorg te waarborgen,’ meldt Gelre Ziekenhuizen op haar website.

Zwangeren en kraamvrouwen die nu nog in Gelre Zutphen liggen, krijgen de zorg die ze nodig hebben. Dit loopt door tot en met woensdagmiddag. Er vinden per direct geen bevallingen of (spoed)opnames van zwangeren in het Gelre Zutphen meer plaats. Patiënten kunnen tot en met woensdagmiddag nog wel voor spoedconsulten terecht. Voor een bevalling of spoedopname vanwege de zwangerschap verwijst Gelre Zutphen zwangeren door naar Gelre Apeldoorn. Of zij kunnen eventueel naar één van de omliggende ziekenhuizen. ‘We begrijpen dat dit besluit een hele grote impact heeft op zwangeren, onze patiënten, op medewerkers en relaties’. Na overleg met het zorgbestuur heeft de Raad van Bestuur zich desondanks genoodzaakt gezien dit voor iedereen moeilijke besluit te nemen’, aldus Gelre Ziekenhuizen.

Voor de gewone zwangerschapscontroles kunnen zwangeren, ook na het stoppen van de afdeling verloskunde, nog steeds in Gelre Zutphen terecht. Bovendien kunnen vrouwen hier onverminderd terecht voor alle (acute) gynaecologische zorg en gynaecologische spoedconsulten. Ook kinderen, en hun ouders, kunnen voor al hun zorgvragen naar Zutphen blijven komen. De klinisch verloskundige blijft tot maandag 24 uur per dag bereikbaar voor overleg en opvragen van informatie voor de eerstelijns verloskundigen en patiënten die onder controle van het ziekenhuis staan. Voor de verloskundige consulten, opnames en (poli)klinische bevallingen kunnen zwangeren terecht bij Gelre Apeldoorn bij de dienstdoende verloskundige.

© Foto: RTV Ideaal (Archief)