Meer dan honderd roeiers waagden zich zaterdag onder een stralend zonnetje aan de twaalf kilometer lange Oude IJssel Race tussen Doesburg en Doetinchem. Het is de achtste keer dat één en tweepersoons-roeiboten zich aan de wedstrijd waagden, en met meer dan honderd deelnemers was de organisatie zeer tevreden.

“Dat is een recordaantal”, zegt de trotse wedstrijdleider Miguel Mendes de Leon vanaf de oever van de Oude IJssel. “We willen nog een beetje groeien, maar iedereen vindt het leuk om te komen. Dat stimuleert natuurlijk ook. Als er goede deelnemers komen, lokt dat ook andere goede roeiers.” Voor deelnemers is de route die tijdens de internationale race wordt afgelegd speciaal, mede door de bruggen die onderweg een obstakel vormen voor de roeiers. “Het is echt een gave omgeving”, beaamt deelnemer Roel van der Aart, die met volle teugen genoot van het landschap tussen Doesburg en Doetinchem.

De Oude IJssel Race groeit ondertussen uit tot een waar visitekaartje voor roeivereniging De Ank, de organisatie achter de wedstrijd. “We zijn klein begonnen, met vijftien ploegen, om te zien hoe het zich zou ontwikkelen of we überhaupt een internationale wedstrijd zouden kunnen organiseren”, vertelt Mendes de Leon, die de ambitie van De Ank elk jaar meer werkelijkheid ziet worden. “Het is een rustige, organische groei en daar zijn we heel blij mee, want we moeten het ook als organisatie kunnen behappen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8