Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Het comité richt zich de komende tijd vooral op hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid? In de gemeente Oude IJsselstreek worden op 4 mei diverse herdenkingsbijeenkomsten en stille tochten georganiseerd door de plaatselijke comités.

Gendringen:
De herdenking in Gendringen wordt dit jaar in kleinere vorm gehouden in verband met het herdenkingsconcert op 3 mei. De aanvang 19:45 uur op het kerkhof aan de Staringstraat, waarbij Muziekvereniging GOV aanwezig is. De scouting draagt een gedicht voor en legt bloemen op de graven. Kranslegging wordt gedaan door raadslid Herman Vreeman en ansluitend zal er bloemlegging zijn door andere belangstellenden.

Silvolde:
In Silvolde begint om 19.00 uur de Interkerkelijke Herdenkingsdienst die dit jaar wordt gehouden in de kerk van de Protestante Gemeente aan de Kerkenstraat. Aansluitend is er een stille tocht vanaf de kerk naar het oorlogsmonument aan de Dr. Dreesstraat. De muziek wordt verzorgd door Harmonie St. Radboud. De kransdragers zijn leden van de scoutinggroep Jonko Silvolde en de kranslegging zal door burgemeester Otwin van Dijk en kinderburgemeester Quinn, Silvolds Belang/de Oecumenische Werkgroep en koningspaar Willem Tell worden gedaan. Voor belangstellenden is er gelegenheid voor het leggen van meegebrachte bloemen.

Terborg:
In Terborg verzamelt iedereen zich om 19:00 uur bij het verpleeg- en revalidatiecentrum Sint Antonia (gedeelte de Kroezenhoek) aan Industrieweg 115. De stille tocht vertrekt vanaf hier om 19:10 uur naar het monument aan de Silvoldseweg. Kranslegging zal worden gedaan door raadslid Gülden Siner Sir en de heer Verwaaijen, namens het organiserend comité. Aansluitend is de bloemlegging door andere belangstellenden.

Ulft:
In Ulft vertrekt om 19.00 uur Schuttersgilde St. Hubertus vanaf het verenigingsgebouw naar verzorgingscentrum Debbeshoek. Aansluitend start de stille tocht richting het Kennedyplein (voor de kerk bij het monument). De kranslegging wordt gedaan door wethouder John Haverdil, St. Hubertus en bewoners Debbeshoek. Aansluitend is de gelegenheid tot bloemlegging door andere belangstellenden. De muzikale omlijsting wordt gedaan door St. Hubertus en Abbey Wednesday.

Varsseveld:
Om 19:15 uur is er een herdenkingsdienst in de kerk H.H. Martelaren van Gorcum, aansluitend is de kranslegging bij het monument door onder meer koning Rick Schut en keizer Nico Immink (namens de dorpsgemeenschap) en wethouder Janine Kock. Om 18:00 uur is er bij het monument aan de Rademakersbroek een bloemlegging door wethouder Ria Ankersmit, Varssevelds Belang en andere belangstellenden. In Varsseveld begint de Oecumenische Herdenkingsdienst om 18:30 uur in de Grote- of Laurentiuskerk. Aansluitend vertrekt om 19:20 uur de stille tocht naar begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp, waar bloemen worden gelegd op de oorlogsgraven, daarna gaat de stoet verder naar het monument aan de Prinses Irenestraat. Hier wordt een krans gelegd door wethouder Ria Ankersmit, de Oecumenische Werkgroep en Varssevelds Belang. Op beide plaatsen is gelegenheid voor belangstellenden tot het leggen van bloemen.

© Foto: RTV Ideaal (archief)