Het Nederlands IJzermuseum, bezoekerscentrum Min40celsius en het DRU Industriepark zijn in 2022 een samenwerking aangegaan om het verhaal over ijzer, de invloed daarvan op het landschap en de maakindustrie op een nieuwe interactieve manier te vertellen.

De voorbereidingen zijn in volle gang voor de ontwikkeling van acht ‘digitale vitrines’, die in de buitenruimte worden geplaatst. In iedere vitrine wordt op innovatieve en interactieve wijze een thema uit het verhaal digitaal in beeld gebracht. Ook worden interviews met oud-medewerkers uit de Achterhoekse ijzerfabrieken opgenomen en verwerkt tot verhaallijnen.

Zes vitrines komen op het DRU Industriepark in Ulft en twee bij bezoekerscentrum Min40celsius in Varsselder. Met de ontwikkeling en plaatsing van de vitrines wordt het verhaal over de ijzerhistorie voor het grote publiek toegankelijk. Met een QR-code kunnen filmpjes, animaties en geluidsfragmenten gestart worden, en de bezoeker kan een robotarm laten bewegen of een fluitketel laten fluiten. De verwachting is dat de vitrines begin november operationeel zullen zijn en het project feestelijk geopend zal worden.

© Foto: DRU Industriepark