Op 30 april gaat de Berkelruïne open! En niet alleen dan, maar elke maand tot en met eind oktober, tegelijkertijd met de koopzondagen en tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september. Daarmee wordt weer een erfgoedschat van de stad toegankelijk voor inwoners en toeristen.

“Zutphen herbergt talloze erfgoedschatten die we graag toegankelijk willen maken voor een zo breed mogelijk publiek. De Berkelruïne is er daar eentje van. De poort over de Berkel is een blikvanger die je op veel foto’s ziet terugkeren én het is het symbool van de vesting. Het is een opvallend deel van de vestingwerken dat ondanks alle vernieuwingen en stadsontwikkelingen behouden is gebleven”, zegt wethouder Sjoerd Wanner.

Vrijwillige monumentengidsen van Het Gilde Zutphen ontvangen de bezoekers. Zij begeleiden hen en kunnen van alles vertellen over de verdedigingsmuur, ondersteund met een presentatie in woord en beeld. Een tijdlijn laat de ontwikkelingen zien, van de start van de bouw in 1325 tot nu. In de veertiende eeuw werden bijvoorbeeld de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw werd een poortwachtershuisje toegevoegd. In de loop van de tijd is de poort ook meerdere keren gerestaureerd.

De Berkelruïne is zondag 30 april open tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

© Foto: Maarten de Graad, Erfgoedcentrum Zutphen