Vanaf 27 april 2023 dragen de handhavers van de gemeente Zutphen bodycams. Een bodycam is een kleine draagbare camera die de handhaver op het uniform draagt. De bodycams maken het werk van de handhavers volgens de gemeente Zutphen veiliger.

Dinsdag 25 maart 2023 zijn de handhavers opgeleid in het werken met de camera’s. Burgemeester Wimar Jaeger speldde aan de start van de opleiding de eerste bodycam op bij een van de handhavers. Naast het feit dat de Boa’s, buitengewoon opsporingsambtenaren, vaak het gezicht zijn van de gemeente Zutphen, treden ze ook op als dat nodig is. “Ik vind het heel belangrijk dat onze mensen veilig zijn als er opgetreden moet worden. Bodycams zijn daarvoor een nieuw middel, dat niet escalerend werkt zoals andere middelen dat wel doen. Daarom ben ik blij dat de veiligheid niet met de wapenstok wordt verbeterd, maar digitaal. Met alle benodigde waarborgen daaromheen“, aldus de burgemeester.

Er worden alleen opnames gemaakt als de handhaver vindt dat er een onveilige situatie ontstaat. De beelden maken het mogelijk om, als dat nodig is, incidenten achteraf goed te onderzoeken. Voor het gebruik van de opnames zijn strenge regels. Volgens de gemeente Zutphen wordt ervoor gezorgd dat de privacy van de personen die gefilmd zijn, zo goed mogelijk beschermd wordt.

© Foto: Gemeente Zutphen