Bijna 150 groep 8-leerlingen van zes basisscholen in Zelhem en omgeving vertrekken woensdag voor een lesdag naar het voormalige Kamp Westerbork. Het bezoek is onderdeel van een lespakket rond de Tweede Wereldoorlog, waarbij de kinderen dit jaar allemaal het Dagboek van Anne Frank meekrijgen als lesmateriaal.

“Zeker in het licht van de situatie in Oekraïne en de opvang van vluchtelingen in Bronckhorst, is het denk ik erg waardevol”, geeft directeur-bestuurder Rick Wolsink van de Dorpsschool in Halle aan. Naast zijn school, doen ook De Meene, Het Loo, Basisschool Jan Ligthart, basisschool IJzevoorde en SCCSSCHL 3.0 (Wolfersveen) mee. Hoewel de lessen rond de Tweede Wereldoorlog vaker plaatsvinden, is het dit jaar voor het eerst dat alle leerlingen het Dagboek van Anne Frank overhandigd krijgen voor het vertrek. “Iedereen kent Anne Frank, een meisje van hun leeftijd, dus dat raakt enorm in de herkenning”, zegt Wolsink.

In Westerbork vinden de leerlingen verschillende connecties met de Achterhoek. Zo zijn er in het Herinneringscentrum onderdelen te zien van het Lancaster-vliegtuig dat in het buitengebied van Zelhem is neergestort. “Ze krijgen ook een film te zien over Zelhem en omgeving, met mensen die in de oorlog zijn afgevoerd naar Westerbork”, legt Wolsink uit. “Ze leggen de link met hun omgeving met de foto’s van toen, je ziet de huizen waar ze gewoond hebben en krijgt te horen of de bewoners weer terug zijn gekomen uit doorvoer- of concentratiekampen.”

De directeur-bestuurder vindt het van groot belang dat de leerlingen een eigen beeld vormen van de Tweede Wereldoorlog. “De meeste scholen hebben ondertussen het oorlogsmonument in hun omgeving geadopteerd”, vertelt Wolsink, die aangeeft dat er jaarlijks ook een nabestaande in klas komt vertellen over oorlogservaringen. “Ik hoop dat de kinderen na dit lespakket voldoende informatie hebben om een eigen wereldbeeld te vormen van wat er in die periode is gebeurd.”

Foto: Dorpsschool Halle

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8