Vier Apache-helikopters van Defensie vliegen donderdag laag boven delen van de Achterhoek. Tijdens de oefening ‘Warhammer’ trainen de helikopterpiloten het laag vliegen, zodat ze zich bij een eventuele inzet kunnen verschuilen voor de vijand.

“Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel, verstedelijkt gebied of heuvel”, laat een woordvoerder van Defensie weten over de oefening. “Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven.” Een gedeelte van de Achterhoek is op donderdag aangewezen als laagvlieggebied. Tussen 09.00 uur en 23.00 uur mogen de Apache-helikopters laag vliegen in de regio. Het oefengebied beslaat het overgrote deel van het westen van de Achterhoek. Aan de oostzijde wordt het gebied afgesneden in een rechte lijn van, ongeveer, Silvolde naar Lochem.

Vorige maand vloog er voor de oefening ‘Longbow Attack’ nog een drietal Apache-helikopters boven de Achterhoek. Toen was het doel voor de piloten om zich te verstoppen achter bomen voor een gesimuleerde vijand, dit is nu ook de bedoeling. Naar aanleiding van de vorige oefening zijn er bij Defensie in totaal 32 klachten binnengekomen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8