Foto: REGIO8

Vakbond VVMC roept Arriva-personeel op om vrijdag het werk neer te leggen, waardoor treinen en bussen in de Achterhoek niet of minder kunnen rijden. De vervoerder zelf is verbaasd, omdat er volgens een woordvoerder vrijdag een overleg gepland stond over de arbeidsvoorwaarden.

“Helaas hebben de bonden niet het geduld gehad om daarop te wachten”, aldus een woordvoerder van Arriva. “We zijn via de VWMO (Werkgeversvereniging MuMo, red.) met de bonden in gesprek en zitten nog midden in de onderhandelingen. In ons laatste voorstel hebben we duidelijk aangegeven dat er ruimte bestaat voor een hoger loonbod, maar daarvoor moeten we wel met elkaar in gesprek blijven.”

Een woordvoerder van de FNV kon nog niet bevestigen of zij hun leden oproepen om aan te sluiten bij de actie. De vakbond voor spoorpersoneel, VVMC, doet dat bij Omroep Gelderland bij monde van bestuurder Wim Eilert wel: “We moeten blijven doorvechten voor een goed cao. De kosten voor energie en het dagelijks levensonderhoud zijn enorm toegenomen, de inflatie is nog steeds heel hoog.”

Wat de gevolgen zijn voor reizigers in het Achterhoekse openbaar vervoer, is nog niet bekend. “Op de dag zelf weten we pas hoe groot de stakingsbereidheid is, omdat mensen zich ’s ochtends kunnen aanmelden als zijnde staker”, aldus de Arriva-woordvoerder. “We adviseren reizigers om rekening te houden met een staking en waar mogelijk alternatief vervoer te regelen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)