Amnesty International Zelhem/Halle heeft inmiddels meer dan 1.000 leerlingen meegenomen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Woensdag 13 april vertrokken 2 grote bussen met bijna 140 leerlingen van groep 8, van 6 basisscholen uit Zelhem-Halle-IJzevoorde-Wolfersveen, naar voormalig Kamp Westerbork.

Onderweg werden ze op hun bezoek voorbereid met een aantal videofilms over Mensenrechten en over het kamp. Na aankomst in het Herinneringscentrum kregen de kinderen een film te zien over Henny Dormits, die vanuit Westerbork naar Theresiënstadt is vervoerd en via Zwitserland uit de oorlog is teruggekomen. “Wij zouden iedere dag moeten herdenken en blij zijn dat we in vrijheid leven”. Dit wilde Henny Dormits ons meegeven. Ze overleed op 92-jarige leeftijd.

Aan de hand van vragen werden de leerlingen het tentoonstellingsgedeelte rondgeleid en kregen daardoor een indruk hoe het toen in het kamp was. Na een flinke wandeling werd het voormalig kampterrein bezocht en hebben de kinderen een rondleiding gehad van educatieve medewerkers. Ze kregen veel informatie over het kampleven en wat er daarna gebeurde met de kampbewoners. Dat het slecht afliep met hen maakt op iedereen grote indruk.

Er waren bloemen meegenomen om neer te leggen bij het monument met de 102.000 steentjes. Elke steen staat symbool voor een mens die wel vertrok, maar nooit terugkwam. Het was een bijzondere en voor velen een onvergetelijke dag.

Foto: Rick Wolsink