Na acht jaar komt er een nieuwe burgemeester in plattelandsgemeente Bronckhorst. Marianne Besselink maakt haar tweede termijn als ‘burgermoeder’ niet af en kiest voor overstap naar het ‘groen onderwijs” en gaat aan de slag als voorzitter van het college van bestuur bij het Zone.college.

“Ik heb het ongelofelijk eervol gevonden, dat vind ik nog steeds, om die rol te mogen vervullen in deze prachtige gemeente”, aldus de 51-jarige Besselink over haar aankomende afscheid. “Al die actieve inwoners waar ik iedere dag weer geïnspireerd door wordt.” Ook is ze blij met de organisatie die ze achter laat: “Een gemeenteraad, een college, maar ook een ambtelijk apparaat dat iedere dag hard werkt voor de toekomst van Bronckhorst. Er staat hier een trotse burgemeester.”

Volgens Besselink is de nieuwe functie bij het Zone.college een uitdaging die ze niet kon laten lopen en trok de sector onderwijs haar altijd al. De vacature is voor de huidige burgemeester voldoende reden om haar tweede termijn niet af te maken: “Ik vind het heel mooi om met de leerlingen en studenten van de toekomst te werken en daar een bijdrage aan te mogen leveren, het is ook een van de redenen waarom ik hier als burgemeester bijvoorbeeld de jeugdburgemeester heb geïntroduceerd.”

In 2015 jaar volgde Besselink wijlen Henk Aalderink op. Destijds waren de uitdagingen anders dan vandaag. “Dat was nog de tijd dat we heel erg dachten over hoe we om moesten gaan met krimp. Dat woord mogen we nu helemaal niet meer noemen, want in de tussentijd groeien we weer”, schetst de afzwaaiend bestuurder. “Het is mooi om te zien dat we het nu hebben over woningbouwplannen, uitbreidingen en investeren in de toekomst.”

Het vertrek kwam bij de collegeleden als een verrassing, zo noemde wethouder Antoon Peppelman het een verlies voor Bronckhorst, maar een aanwinst voor het Zone.college. De woorden van haar collega’s deden Besselink zichtbaar wat. “Dat is harstikke fijn om te horen, maar ook gelijk een dubbel gevoel want ik heb het hier ongelofelijk naar mijn zin”, aldus Besselink. “Ik neem afscheid van een heel fijn team, maar ik verheug me erg op de nieuwe stap.”

Ook voor de fractievoorzitters kwam het besluit van Besselink als een donderslag bij heldere hemel. “Ze heeft ons een beetje verrast toen wij maandagavond op de hoogte werden gesteld, niemand zag het aankomen”, aldus Marcel Westerink, fractievoorzitter van de grootste partij van de gemeente, GBB. “Ze heeft een publieke functie en is echt een boegbeeld van de gemeente. Die rol vult ze goed in en ze staat echt voor de inwoners. Iedereen kan bij haar terecht.”

De aankomende periode gaan de fractievoorzitters in gesprek met de Commissaris van de Koning en moet er een commissie komen voor de aanstelling van de nieuwe burgemeester. Waar die aan moet voldoen? “Ik vind het belangrijk dat de nieuwe burgemeester feeling heeft met de Achterhoek, plattelandscultuur en naoberschap. Dat is belangrijk in Bronckhorst want we zijn heel anders dan een stad met onze 44 kernen” aldus Westerink, die het proces voor het eerst mee gaat maken als fractievoorzitter. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat wij een goede opvolger gaan uitkiezen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met lokale omroep REGIO8

© Foto: REGIO8