Een groep bezorgde inwoners uit Nieuw-Wehl heeft woensdag tijdens een vergadering van de Gedeputeerde Staten op het Provinciehuis in Arnhem ingesproken om namens ruim 250 mede-inwoners hun zorgen te uiten over de problemen tijdens de proef met de landbouwsluis in Laag-Keppel. Tijdens de tweede proef werd de Doesburgseweg in Nieuw-Wehl één van de sluiproutes en veranderde hun straat in één klap.
De actiegroep voelt zich absoluut niet gehoord in het onderzoek en roept de provincie op het verkeersprobleem rondom Laag-Keppel als regionaal probleem te zien en met alle betrokken partijen in gesprek te gaan. “Het is een regionaal probleem, het is uiteindelijk een mobiliteitsvraagstuk tussen Zutphen en de A18”, licht buurtbewoner Corrie in ’t Hout toe. Dit beaamt Janneke Kraaijvanger, een andere bezorgde buurtbewoner en lid van de actiegroep: “De provincie mag dus niet alleen met de gemeente Bronckhorst in gesprek, ze moeten ook met de omliggende gemeenten in overleg.”
Kort na plaatsing van de tweede landbouwsluis op de Keppelseweg kwamen de bezorgde inwoners in actie en stapten naar de gemeente Doetinchem, dit zorgde ervoor dat er onder andere extra borden werden geplaatst om weggebruikers op de verkeersregels te wijzen. “Wij hebben onmiddellijk een actiegroep opgezet en contact gezocht met de gemeente Doetinchem, zij hebben meteen maatregelen ondernomen”, aldus Kraaijvanger.
De actiegroep heeft het gevoel dat er op het provinciehuis serieus naar hen is geluisterd. Ze kijken dan ook hoopvol naar de toekomst. Zo zegt Kraaijvanger hoopvol: “We hebben veel Statenleden gesproken, die voornemens zijn om met ons om tafel te gaan.” Dit beaamt Vreman ook: “Het woord participatie had ik nog nooit gehoord, maar het komt nu elke dag steeds meer voorbij.”
Op 23 november sprak de actiegroep in bij de gemeenteraad van Doetinchem. Ze hopen binnenkort ook hun zorgen kenbaar te maken in Bronckhorst, zodat de ontstane situatie in Nieuw-Wehl niet vergeten wordt. “Nu het verkeer rustiger wordt, merk je dat mensen ook achterover gaan hangen. Maar het is nog niet opgelost, we moeten de komende tijd echt nog door.”, licht Kraaijvanger toe. “We moeten zoeken naar een oplossing.”
“Als onze poort bij huis maar half open stond werd ik al onrustig over waar de hond of de kinderen waren”, aldus de bezorgde buurtbewoner Harmen Vreman. “Het is maar vijf meter of ze lopen al op straat waar de auto’s voorbijrazen.” Toch zijn de buurtbewoners blij dat het inmiddels weer een stuk rustiger is in de straat.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8
© Foto: REGIO8