Het pittoreske theehuisje aan de rand van landgoed ’t Medler in Vorden wordt een kleine honderd meter verplaatst, opgeknapt en opengesteld voor het publiek. Omdat het om een Rijksmonument gaat, is dat geen sinecure.

“Het moet beleefbaar worden”, zegt rentmeester Eelco Schurer namens de landgoedeigenaar. Welke functie het theehuisje precies krijgt, is nog onbekend, net als de wijze van verplaatsen. Het bestemmingsplan van de gemeente Bronckhorst voor de verhuizing is enige jaren geleden al wel aangepast. Het theehuisje wordt vanaf de zijkant van de Ruurloseweg verplaatst naar de plek waar de oprijlaan van het kasteel begint, aan de westzijde, vlak bij de witte hekken. De provincie en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed hebben volgens Schurer ingestemd met de verplaatsing, dit is nodig vanwege de monumentale status.

Op de huidige plek langs de Ruurloseweg lijdt het theehuis een zieltogend bestaan. Elke winter zorgt het opspattend strooizout ervoor dat het bouwsel er slechter uit gaat zien. Voor de verplaatsing zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is het een optie om het huidige theehuis in gedeeltes af te breken en op de nieuwe plek opnieuw op te bouwen. Ook zou het hele object met een kraan kunnen worden opgetild. “Daarbij willen we in ieder geval zoveel mogelijk de originele materialen behouden”, aldus Schurer.

De nieuwe locatie van het gebouw op de oprit is op het punt waar fietsroutes passeren, waaronder de Achtkastelenroute. Daarom moet het theehuis een maatschappelijke functie krijgen, maar wat het precies wordt, is nog niet bekend. “Een logies, een steunpunt, een koffiehuis of expositieruimte”, zo somt Schurer de mogelijkheden op. “Het huisje komt in ieder geval in volle glorie terug op de nieuwe plek.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: Rapport Haalbaarheidsstudie Mogelijkheden Verplaatsing Koepel op Landgoed ‘t Medler, december 2016, Gelders Genootschap